Studentu dzīve - cik tā izmaksā? 2019-08-20

Pieteikšanās studijām lielākā vai mazākā mērā ir beigusies, un jau pavisam drīz Latvijas lielākās pilsētas būs pilnas ar studēt gribošiem jauniešiem. Studentu dzīve būtiski atšķiras no vidusskolas un tehnikuma laika, tāpēc ir lietas, kas tev būtu jāzina, ja šogad plāno uzsākt studijas kādā no Latvijas augstskolām. Kāda ir studentu dzīve un cik daudz tā var izmaksāt?

Dzīvošana

Augstākās izglītības iestādes nav pieejamas visās Latvijas pilsētās, tāpēc nereti jaunieši ir spiesti doties uz citu pilsētu, lai studētu, kas sadārdzina studentu dzīvi - ir jāmaksā par kopmītņu vai dzīvokļa īri. Atrast labi aprīkotu dzīvokli par pieņemamu cenu ir ļoti grūti, tāpēc kopmītnes noteikti būs labākais un piemērotākais risinājums, ja ikmēneša ienākumi tev vai taviem vecākiem nav tik lieli, cik gribētos. Ar to gribam teikt, ka kopmītnes noteikti izmaksās krietni lētāk, taču jāsaprot, ka kopmītnes par pāris eiro mēnesī jau sen ir nepatiess fakts, jo arī kopmītnes prasīs vismaz 80-100 eiro lielu maksu mēnesī. 

Dzīvošanai kopmītnēs ir savi ieguvumi - var izbaudīt lielisku studentu dzīvi, kuru, dzīvojot dzīvoklī, izbaudīt nav iespējams. Tāpat iespējams iegūt daudz jaunus draugus, kas iespējams kļūs par uzticamām personām visu atlikušo dzīvi. 

Svarīgs aspekts ir augstskolas atrašanās vieta. Saprotams, ka dzīvošana Rīgā izmaksās krietni vairāk nekā citās Latvijas pilsētās, piemēram, Jelgavā, Valmierā, Liepājā, Rēzeknē, Daugavpilī, Ventspilī u.c., taču Rīga piedāvā citas iespējas, piemēram, plašākas iespējas atrast darbu, kas palielinātu ikmēneša ienākumus studiju laikā. 

Ēšana

Pusdienot/vakariņot kafejnīcā vai gatavot maltīti pašu spēkiem? Protams, viss ir atkarīgs no tavas vai tavu vecāku finansiālās situācijas. Ja vari atļauties ieturēt maltīti katru dienu kādā kafejnīcā, uz priekšu! Taču vai tas ir vajadzīgs? Gatavojot pusdienas/vakariņas pats, var ietaupīt salīdzinoši daudz naudas, kas ļauj veidot uzkrājumus, lai pēc tam realizētu kādu sen kārotu sapni vai ieceri. 

Dzīvojot kopmītnēs, pastāv iespēja gatavot ēdienu kopā ar istabas biedriem, kas vēl varētu samazināt izmaksas, kas attiecas uz ēšanu. 

Zināms, ka studiju laiks ir diezgan saspringts attiecībā uz mācībām, tāpēc var gadīties, it īpaši studiju semestra noslēgumā, ka brīvā laika tikpat kā nebūs, un līdz ar to ēst gatavošanai laika var neatlikt. Risinājums tādā gadījumā varētu būt pusdienas augstskolas ēdnīcā, kurās nereti var ieturēt maltīti par studentiem pieņemamām cenām. 

Izklaides

Protams, studentu dzīve nav iedomājama bez ballītēm un citām izklaidēm, taču ir jāsaprot, ka nepārtrauktas ballītes un pasēdēšanas var radīt zināmu robu tavā naudas makā, jo gan ikviena uzkoda, gan arī atspirdzinošs dzēriens prasīs noteiktu daļu no tavām finansēm, taču tieši ballītes ir tās, kas padara studentu dzīvi interesantāku un piedzīvojumiem bagātāku.

Ikvienam cilvēkam - gan strādājošajiem, gan studējošajiem - svarīgs aspekts viņa produktivitātē ir atpūta. Darbs un atpūta ir jāprot sabalansēt, tāpēc studijām noteikti nekaitēs, ja ik pa laikam apmeklēsi kādu studentu ballīti. Protams, izklaidēm nevajadzētu kļūt par ikdienu, kas varētu traucēt studijām un pēc tam arī darba rezultātiem, t.i., ja mācies valsts budžeta finansētā studiju vietā, mēģini darīt visu iespējamo, lai to saglabātu, jo pretējā gadījumā var nākties par studijām maksāt pašam, kas krietni varētu sadārdzināt studiju dzīvi un palielināt iespēju saņemt kādu no kredītiem, lai turpinātu studēt. 

Studēšana patiesībā nav lēts prieks, tāpēc dari visu iespējamo, lai savu studentu dzīvi padarītu lētāku - meklē lētākas naktsmājas, gatavo maltīti pats un apmeklē ballītes ar mēru!