Kāpēc nebanku kredīts 2018-06-12

Lielākoties ikviens no Latvijas iedzīvotājiem kaut reizi ir aizņēmies kādu no nebanku kredītiem (ātrajiem kredītiem). Par šo tēmu plašsaziņas līdzekļos ir izskanējuši dažādi viedokļi, kuri lielākoties ir diezgan negatīvi.

Lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju viedokli, marta mēnesī, sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS veica aptauju, kā rezultātā tika aptaujāti aptuveni viens tūkstotis iedzīvotāju, vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptaujas rezultātā ir izkristalizējies sekojošs viedoklis:

  1. vairāk nekā puse jeb 52% aptaujāto iedzīvotāju priekšroku nebanku kredītiem dod tāpēc, ka aizņemties bankās ir pārāk sarežģīti;
  2. nebanku kredītus iedzīvotāji izvēlas arī tāpēc, ka bankās ir pārāk ilgi jāgaida aizdevuma piešķiršana, tā norāda 41% respondentu;
  3. trešdaļa jeb 30% aptaujāto atzīst, ka bankās nav iespējams aizņemties tik mazu summu;
  4. turpretī 27% norāda, ka banka aizdevumu nemaz nebūtu piešķīrusi.

Pētījuma dati norāda arī uz to, ka nebanku kredītdevēju sniegtos pakalpojumus, izmantojot interneta tehnoloģijas, vērtē kā modernus un mūsdienīgus, to atzīst 66% respondentu.

Arī Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija norāda uz to, ka nebanku kreditēšana Latvijā un Eiropā vēsturiski ir attīstījusies vienā laikā ar interneta tehnoloģijām. Pieaugot interneta pieejamībai, kā arī cilvēku uzticībai darījumiem interneta vidē, palielinājās arī pieprasījums pēc nebanku kredītiem. Nebanku kredītdevēji ir attīstījuši pārdomātu aizdevumu piešķiršanas sistēmu.

Līdz ar to, neizbēgami, ka šāda ātrā kreditēšana, ir moderno tehnoloģiju neizbēgama sastāvdaļa un šādi piedāvājumi būs arvien vairāk, jo ir sabiedrības pieprasījums. Cits jautājums ir par to regulējumu normatīvajos aktos un līgumsodu apmēru, ja ātrais kredīts netiek noteiktajā termiņā atgriezts. Ikviena atbildība ir izvērtēt savas iespējas atmaksāt noteiktajā laikā! Aizņemies atbildīgi!

Rakstā izmantota info no plašsaziņas līdzekļiem nozare.lv