Kā plānot ģimenes budžetu? 2019-04-25

Piekritīsiet, ka ģimenes budžets ir viens no svarīgākajiem faktoriem mājas atmosfēras un noskaņojuma veidošanā, un ne vienmēr tas var izpausties pozitīvā ziņā. Nereti viens no biežākajiem strīda iemesliem ģimeņu vidū ir naudas trūkums, kas nebūt neizraisa patīkamu atmosfēru, taču, ievērojot pāris principus, budžetu iespējams saplānot bez liekām galvassāpēm.

Finanšu kontrole - ienākumu un izdevumu pārvaldīšana

Ienākumu un izdevumu kontrole patiesībā ir viens no svarīgākajiem aspektiem budžeta plānošanā, jo tikai tādā veidā iespējams saprast, cik daudz un kādiem mērķiem nopelnītā nauda tiek tērēta. Mēneša beigās, kad esat pierakstījuši visus izdevumus (vai saglabājuši čekus), analizējiet tos, lai izprastu, kuri pirkumi ir bijuši lieki un nevajadzīgi, lai sekojošajā mēnesī nepieļautu tās pašas kļūdas.

Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, izdevumu piefiksēšana nepavisam nav sarežģīts process. Ikvienā mobilajā ierīcē ir pieejams piezīmjbloks, kurā dažu sekunžu laikā iespējams pierakstīt katru veikto naudas tēriņu.

Naudas ietaupījumu veidošana

Vairums budžeta veidošanas modeļi liek mums veidot ietaupījumus 20% apmērā no saņemtajiem ikmēneša ienākumiem, t.i., ja Jūsu ģimenes kopējie ienākumi sasniedz 1000 eiro mēnesī, tad 200 eiro lielā apmērā Jums būtu jāveido ietaupījumi. Ņemot vērā mūsdienu cilvēku finansiālo situāciju, ne vienmēr tas ir iespējams, jo, apmaksājot rēķinus un citus maksājumus, naudas nepaliek tik daudz, lai veidotu uzkrājumus šādā apmērā.

Šis iepriekš minētais modelis ir pasaulē noteikts standarts, un tā ievērošana nav obligāta. Iesākumā pilnībā pietiks ar ietaupījumiem 5% apmērā no ikmēneša kopējiem ienākumiem. Tad, kad Jūs sapratīsiet, kuri tēriņi ir nevajadzīgi, ietaupījumu apjomu varēsiet palielināt!

Koncentrēšanās uz preču kvalitāti

Ne vienmēr kvalitāte iet roku rokā ar zemu cenu, un ne velti saka, ka skopais maksā divreiz. Nepārtraukti patērētāji, iegādājoties ievērojami lētākas preces, cer ietaupīt, neaizdomājoties par preces kvalitāti un tās lietošanas ilgumu, pēc tam to nožēlojot, tajā pašā laikā saprotot, ka izdevīgāk būtu iegādāties kvalitatīvāku preci uzreiz nekā pārmaksāt vairākkārt.

Tāpat sabiedrībai piemīt arī tieksme iegādāties dārgākas preces ar domu, ka tās būs kvalitatīvas, taču gan jau ikviens šajā ziņā būs piedzīvojis vilšanos. Ne vienmēr šie faktori savā starpā mijiedarbojas, un var nākties, ka šī "dārgā prece" patiesībā nemaz neattaisno lolotās cerības. Reizēm preču ražotāji šo augsto cenu izmanto kā veiksmīgu mārketinga triku, kas liek domāt par augstu preces vērtību.

Ja spēsiet atšķirt situācijas, kurās labāk izvēlēties preces pēc cenas, bet kurās - pēc kvalitātes, ieguvēji būsiet tikai un vienīgi Jūs paši.

Risinājums krīzes gadījumā - kredīts. Vai tas ir labākais variants?

Dzīve ir neprognozējama, un tā var radīt neskaitāmas un neparedzētas situācijas vairākkārt, kas var lielākā vai mazākā mērā skart ģimenes budžetu, radot tajā haosu un apjukumu. Daudzi šādos gadījumos meklē palīdzību pie dažnedažādām kredītiestādēm. Kredīts patiesībā ir lielisks risinājums, ja to spēj pareizi izmantot. Atmaksājot kredītu laikā, tiek veidota pozitīva kredītvēsture, kas ir būtisks aspekts turpmākiem dzīves gadījumiem, kas saistīti ar kreditēšanu.

Ja pietrūkst pavisam nelielas naudas summas savu vajadzību apmierināšanai vai vēlmju realizēšanai, tad par labāko risinājumu tiek uzskatīti ātrie kredīti. Lai arī vairums cilvēku, izdzirdot šo vārdu salikumu, ir negatīvi noskaņoti, ātrajiem kredītiem piemīt zināmas priekšrocības ar nosacījumu, ka kredīts tiek izmantots pareizi, t.i., izvēlēta atbilstošākā kompānija, aizdevuma summa un termiņš un veikta tā atmaksa norādītajā laikā. Ja vēlies uzzināt vairāk informācijas par ātrajiem kredītiem un naudas aizņemšanos, lasi šeit: noderīgi fakti par naudas aizņemšanos internetā.