Cik patiesībā izmaksā autovadītāja apliecība? 2018-10-19

Autovadītāja apliecība vairs nav tikai retajam. To mūsdienās iegūst gan dažāda vecuma grupu pārstāvji, gan dažāda dzimuma pārstāvji - kā vīrieši, tā arī sievietes. Patiesībā visi, kas sasnieguši 18 gadus, tvīkst pēc auto vadīšanas tiesībām, jo tām ir daudz ieguvumu. Vairs nav stundām ilgi jāgaida sabiedriskais transports, kuru tikko nokavēji un kurš Tevis izvēlētā pieturā piestāj reti. Iekāp mašīnā un brauc tur, kur sirds vēlas, taču tam visam ir liels mīnuss - gan autovadītāja apliecības iegūšana, gan auto iegāde patiesībā izmaksā daudz. Kā samazināt šos izdevumus?

Pareizā autoskolas izvēle

Svarīgs solis autovadītāja apliecības iegūšanas procesā ir pareizās autoskolas izvēle. Ņemot vērā to, ka pieprasījums pēc tiesību iegūšanas ir liels, autoskolas pieejamas kuplā skaitā, tāpēc to starpā valda stipra konkurence. Konkurences dēļ autoskolu īpašnieki piedāvā savus pakalpojumus par zemām cenām, kas, skatoties no topošo autovadītāju puses, ir izdevīgi. Ir skolas, kas piedāvā iziet apmācības pat bez maksas, līgumā atrunājot, ka braukšanu veiksi pie autoskolas noteiktā instruktora.

Tajā pašā laikā nevajadzētu aizmirst, ka preču un/vai pakalpojumu cena mūsdienās "iet roku rokā" ar kvalitāti. Ko tas nozīmē? Reti kad lēts izrādās arī labs. Ja apmācību vadītājs saņem augstu atalgojumu par savu darbu, noteikti būs jūtama arī ieinteresēta attieksme, taču ne vienmēr tas dārgākais izrādās labākais. Pirms autoskolas izvēles aprunājies ar radiniekiem, draugiem - ko iesaka viņi, noteikti izlasi atsauksmes internetā par izvēlēto skolu, noskaidro, kādās telpās un cik bieži notiks apmācības, cik cilvēku būs vienā grupā u.tml. Mūsdienās internetā var atrast jebko – ne tikai slikto, bet arī labo.

Teorijas apgūšana var izmaksāt no pāris centiem līdz pat 100 € un vairāk (viss atkarīgs no autoskolas un izvēlētās kategorijas), tāpēc būtisks lēmums izmaksu ziņā ir pareizā autoskolas izvēle.

Baltās tiesības – kas tās ir un cik tās izmaksā?

Tautā plaši zināmas kā "baltās tiesības" ir braukšanas mācību atļauja, kas sniedz personai tiesības mācīties vadīt AM, A1, A2, B un B1 kategorijas transportlīdzekļus, piedaloties ceļu satiksmē ar transportlīdzekli vai nu kvalificēta instruktora vadībā, vai arī bez kvalificēta instruktora pavadības, ja par blakussēdētāju izvēlas pieredzējušu autovadītāju, kuram ir vismaz 3 gadu stāžs. Šobrīd braukšanas atļaujas pirmreizējā izsniegšana, maiņa vai izsniegšana nozagtās vietā izmaksā aptuveni 6 €.

Lai iegūtu atļauju, personai ir jābūt šādā vecumā:

  • 12 gadi - lai iegūtu atļauju mācīties vadīt AM kategorijas transportlīdzekļus;
  • 14 gadi - lai iegūtu atļauju mācīties vadīt A1 un B1 kategorijas transportlīdzekļus;
  • 16 gadi - lai iegūtu atļauju mācīties vadīt A2, B un C1 kategorijas transportlīdzekļus;
  • 22 gadi - lai iegūtu atļauju mācīties vadīt A kategorijas transportlīdzekļus.

 

Lai nokārtotu "baltās tiesības" ir nepieciešams personu apliecinošs dokuments (pase, eID, vadītāja apliecība), kā arī medicīniskā izziņa – ārstu apmeklējums, kas arī maksā naudu.

Kas jāzina par braukšanas nodarbībām?

Ja ir nokārtota braukšanas mācību atļauja, tad, kā jau iepriekš tika minēts, AM, A1, A2, B un B1 kategorijas transportlīdzekļus var mācīties vadīt arī bez kvalificēta instruktora pavadības. Šis variants noteikti ir daudz lētāks, un, ja izdodas atrast tādu blakussēdētāju, kuram lieliski izdodas braukšanas apmācību vadīšana, tad par lielu naudas izšķiešanu vari neuztraukties; vienīgie izdevumi – degviela.

Ja tomēr izvēlēsies mācīties vadīt transportlīdzekli tikai kvalificēta instruktora pavadībā, ir jāapzinās, ka viena braukšanas nodarbība, kas vidēji ilgst stundu, izmaksās daudz. Mazpilsētās šīs cenas varētu būt nedaudz mazākas nekā, piemēram, Rīgā.

Cik izmaksā teorijas un braukšanas eksāmens?

Neatkarīgi no izvēlētā CSDD, cenas par teorijas un braukšanas eksāmenu ir vienādas:

  • Teorētiskais eksāmens - 12,63 €.
  • B kategorijas vadīšanas eksāmens - 38,52 €.
  • Atkārtots B kategorijas vadīšanas eksāmens - 33,63 €.
  • B kategorijas vadīšanas iemaņu pārbaude (izmēģinājuma eksāmens) - 23,93 €.
  • Vadītāja apliecības izsniegšana, maiņa vai izsniegšana nozagtās vietā - 22,05 €.

 

Saprotams, ka izmaksas par braukšanas mācību atļaujas saņemšanu, eksāmeniem un vadītāja apliecības izsniegšanu ir neizbēgamas, un tās nekādi nav iespējams samazināt, taču izmaksas, kas attiecas uz autoskolas un instruktora izvēli, ir katra paša rokās, tāpēc nosaukt konkrētu summu, kas nepieciešama autovadītāja apliecības iegūšanai, ir grūti. Liela daļa ir atkarīga arī no katra paša braukšanas iemaņām un zināšanām.